Счетоводство на биткойн и криптовалути

Биткойн
Биткойн
Счетоводство на биткойн и криптовалути
/

Сподели:

Биткойн
Биткойн
Счетоводство на биткойн и криптовалути
/

Гост в подкаст епизода е данъчен консултант и юрисконсулт, с който говорим за счетоводство на биткойн и криптовалути.

Счетоводство на биткойн криптовалути

Криптовалутите за Марина Мучакова са изключително интересна материя, която все по-често започва да навлиза в живота на хората и в бизнеса. Именно затова и я поканих на интервю в моя подкаст. Важно е за човек да бъде информиран, ако се занимава с биткойн и други криптовалути. От една страна криптовалутите започват да се превръщат в предизвикателство за всеки един счетоводител. Проблемът идва от това, че счетоводителите не са програмисти и нямат техническите знания за функционирането и алгоритъма на криптовалутите.

За криптовалутите знаем, че са непроследими и децентрализирани, което не изисква наличието на трета страна при транзакция. Биткойн е първата криптовалута, която е децентрализирана дигитална валута. Тя позволява на своите потребители да извързшват транзакции помежду си без посредници. Платежната система на биткойн се контролира от всички потребители чрез използване на криптография. Повече за криптовалутата биткойн можете да прочетете в статията, която написах за нея. В нея ще откриете по-подробно какво е биткойн, каква е стойността на дигиталната криптовалута и от кого се използва в ежедневието на 21-ви век. Счетоводителите не са и юристи, за да могат да разберат осчетоводяването на криптовалутите при сключването на сделки. Биткойн, Етериум и другите криптовалути не са понятни като технология на счетоводителите и това все по-често започва да води до тяхната заинтересованост към криптовалутите.

Събеседник в този подкаст епизод ми е данъчният консултант и юрисконсулт Марина Мучакова. Тя дава много ценна информация за данъчното облагане на биткойн и останалите криптовалути. На разбираем и достъпен език тя дава определения, включително и примери за данъците и законите в България, Европейския съюз и за някои от отделните страни по света.

Цялото видео за счетоводство на биткойн и криптовалути можете да гледате от тук: https://zerotosuccess.bg/bitcoin-prosledim-li-e.

В епизода:

00:29
  • Коя е Марина Мучакова?
01:40
  • Проследяват ли се фондовите борси?
03:24
  • Каква е разликата между регламентите и директивите?
10:53
  • Как се декларират доходите
16:37
  • Как се определя данъкът върху криптовалутите?
18:23
  • Как се осъществява покупко-продажба на криптовалута?
22:00
  • Как се проследяват транзакциите на биткойн?
28:06
  • Как се предотвратява двойното данъчно облагане?
34:42
  • Какви предимства и недостатъци съществуват при консултация със счетоводител?
41:27
  • Къде да намерите повече информация за Марина Мучакова?

Допълнителни линкове:

За Подкаста

В подкаста Цветан разкрива всичките си стратегии за онлайн бизнес, източници на доходи и маркетингови съвети и трикове, така че да можете да сте на гребена на вълната с вашия онлайн бизнес.

Открийте как можете да създадете множество потоци от доходи, които работят за вас, така че да имате време и свобода да правите това, което обичате, независимо дали става въпрос за пътуване по света или просто да живеете удобно у дома.

От 0 до Успех подкаст с Цветан Радушев

Цветан
Радушев

От 0 до Успех
подкаст

Цветан Радушев е един от най-успешните дропшипинг eBay и Amazon онлайн търговци в България.