fbpx

Какво е дропшипинг?

Какво е дропшипинг

Ето какво трябва да знае всеки начинаещ за дропшипинг бизнеса.

Какво е дропшипинг и защо е лесен модел за електронна търговия, тъй като не включва голяма част от изискванията на физическия магазин и се стартира с малка инвестиция. В тази статия ще разгледаме подробно дропшипинга и как работи.

Продай и след това купи.

Повечето бизнес модели, които познаваме в съвременния свят работят на следния прицип. Първо предоставяме услугата, а след това получаваме нашето възнаграждение. Дропшипингът е един от малкото бизнес модели, които могат да се похвалят с обратното. Първо получаваме парите от клиента при продажба, а след това изпращаме стоката. Можете да научите повече за онлайн търговията в моето безплатно училище за онлайн бизнес https://zerotosuccess.bg/online-kurs-bezplaten/

С помоща на дропшипинг бизнес модела можем да продаваме стока, която нямаме на склад. Точно така първо продаваме продукти, а след това ги купуваме директно от търговеца на клиента чрез купуване на стока на едро.

Търговецът (Amazon, eBay, Aliexpress) продава на дребно и трябва да поддържа онлайн продуктов каталог, в който да опише всички подробности на продуктите. При всяка направена поръчка от клиент да препрати към доставчика, който ще изпрати стоката директно до купувача.

Какво точно е дропшипинг и кои са трите стъпки на дропшипинга?

Ще представим дропшипинга като процес от три основни стъпки. Първата стъпка е, когато клиентът посети вашия онлайн магазин и направи поръчка. Плащането се осъществява на момента с карта. Закупената стока е на цена от 100 лева.

Втората стъпка, е когато вие получите известие за направената поръчка на вашия онлайн магазин, след което получавате и сумата от 100 лева. В този момент вие плащате на вашия доставчик 50 долара, защото това е цената на едро.

Третата стъпка включва доставчикът, към който сме препратили информация за клиента. Доставчикът ще опакова и изпрати стоката до адреса на клиента, а печалбата за онлайн търговеца е останалата сума, която в случая е 50 долара.

Трите фактора на дропшипинга
Кои са трите важни фактора на дропшипинга?

Първият фактор е доставчикът, който трябва да си намерите преди да стартирате дропшипинг. Той ще отговаря за изпълнението на вашата поръчка и физическото съхраняване на стоката. Повече затова можете да научите в новата ми статия за начинаещи : https://zerotosuccess.bg/dropshiping/kakvo-e-dropshiping/

Вторият фактор е онлайн магазинът, чрез който се осъществява електронната търговия и клиентите ще правят своите поръчки. Единствено трябва да качите продуктовия каталог с добре направени изображения и подробности за продукта в описание. Много е важно да подберем правилно нашия маркетплейс или платформа, за да стартираме успешен бизнес. Напоследък нашумя много продажбата на стоки в собствен онлайн магазин, но трябва да сме наясно, че дропшипингът в Shopify, OpenCart, WooCommerce изисква много повече финансов ресурс, за разлика от този в Amazon, eBay. Да няма такси при продажбата, но няма нужда от реклама, без която собствения онлайн магазин няма как да продава особено в началото.

Третият фактор е клиентът, с чиято заплатена сума за продукта ще можете да платите на своя доставчик и да се изпрати стоката за доставка. Когато клиентът извърши плащането, вие ще получите известие за това.

Дропшипинг и физически магазин
Какви са предимствата на дропшипинга пред физическия магазин?

Физическият магазин е мястото, където се съхранява стоката на търговеца и продуктите се изпращат директно от вашия магазин. Физическите магазини изискват много по-голяма инвестиция от тази на дропшипинга, тъй като продуктите се намират в склад.

По-нагоре в статията разгледахме какво е дропшипинг, кои са трите стъпки на процеса и кои са трите важни фактора. Ред е да разгледаме какви са предимствата на дропшипинг онлайн магазина пред тези на физическия магазин и къде можете да стартирате модела.

Лекота на работа

Физическият магазин изисква наличие на склад, където да се съхранява стоката. За поддържането на този склад се наемат служители и се осигурява наблюдение, което води съответно до допълнителни разходи.

Дропшипингът не включва място, в което да се съхранява стоката, защото вие изпращате стоката си директно от вашия доставчик. Управлението на магазина за електронна търговия се случва дистанционно, а вие трябва единствено на следите поръчките и обслужването на клиентите си.

Опаковане и доставяне

С модела на дропшипинга вашият доставчик осигурява целия процес на опаковане и доставяне на продукта. Доставчикът има минимални такси за обработка, които се включват към крайните разходи за продукта.

В случая с физическия магазин търговецът трябва да се справи сам с изпращането на продуктите до своите клиенти. Предимството на физическия магазин при опаковане и доставяне е контролът върху целия този процес.

Ефективност на разходите

Повечето търговци стартират чрез модела дропшипинг, тъй като той изисква по-нисък капитал. Дропшипинга няма нужда от физическо пространство, което съответно води до липса на инвестиция в склад, наемане на служители и транспорт.

За сметка на това инвестицията може да бъде по-ниска, тъй като се заплаща на доставчика за неговата работа и бариерата за навлизане на конкурентите на пазара се намалява, което съответно води до увеличаване на конкуренцията.

Опаковане и доставяне при дропшипинг

Ако искате да научите повече за дропшипинга можете да прочетете и https://zerotosuccess.bg/dropshiping/kakvo-e-dropshiping/

Къде може да се стартира дропшипинг?

Съществуват много платформи, на които може да се стартира дропшипинг. Много от онлайн търговците използват Shopify, но той не винаги е правилният инструмент за всички. Платформата включва плащането на високи месечни такси дори през първите месеци, когато онлайн магазинът е все още малък и не достатъчно развит.

WooCommerce е подходяща платформа, която може да бъде използвана безплатно при единствен разход за хостинг. Освен това платформата е WordPress базирана и осигурява предимства пред конкуренцията на пазара за електронна търговия, защото има голяма общоност, която да я поддържа.

За повече информация относно дропшипинга в собствен магазин или маркетплейс можеш да гледаш това видео.

Ако след това видео сте решили да стартирате продажби в eBay можете да гледате безплатно последния практически Workshop, който записахме с Геомил Георгиев като последвате този линк https://zerotosuccess.bg/dropshipping-uroci/

Разгледахме предимствата на дропшипинга пред физическия магазин и единственото, което ви остава, за да стартирате ваш онлайн магазин, е избирането на доставчик, ниша и продукт. Първоначално можете да направите поръчка за тестване на качеството на продукта и времето на доставка, след което да стартирате дропшипинг.

Достъп до безплатното онлайн училище на Академията „От 0 до Успех“ можете да получите от ТУК, безплатен дропшипинг курс, който създадох специално за вас.

Ако искате да научите още любопитни неща от света на бизнеса можете да посетите и моя личен блог https://tsvetanradushev.biz/blog/

Сподели публикацията

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Абонирай се за Бюлетина

Получавай ъпдейти за нови статии

Вижте още

Искаш ли да развиваш бизнеса си?

Сграбчи своето бъдеще, придобий истинска свобода и започни да разполагаш с времето си сам!

Събитие но онлайн търговия